Lagar & etik
1.Sverige har vi yttrandefrihet och tryckfrihet. Det innebär att vi får uttrycka våra tankar, åsikter och känslor fritt, även sprida dem till andra. Vo får till exempel skriva insändare i tidningen och ha åsikter om tågtrafiken eller om hundbajs på trottoaren. Man får även uttrycka politiska åsikter både i tal och i skrift.
2.Offentlighetsprincipen betyder att man har rätt till all offentlig information och register. Om jag till exempel skulle vilja ta del av en tingsrättsdom så kan jag vända mig till tingsrätten och kräva att det tar fram den till mig. Detta gäller inte bara journalister utan alla medborgare. Eller om jag skulle vilja kan jag få all information om precis vem jag vill i hela sverige. Det är bara att knalla in till skattemyndigheten, så finns allting där.
3.POL-lagen är anpassad till EU-bestämelserna. Lagen är till för att skydda mot kränkning av den personliga integriteten. Det viktiga är egentligen att personuppgifter bara får användas om den enskilde ger sitt samtycke. För känsliga uppgifter som till exempel hälsa, politisk åikt och religion gäller särskillt stränga regler.
4. Immaterialrätten kan man dela upp i upphovsrätt och industriellt rättsskydd. Upphovsrätten rör litterära och konstnärliga verk som bland annat fotografier eller ett datorprogram. Man säger att upphovsrätten inte ?går att ta på?, det vill säga att du bara har upphovsrätt på själva ideen, tanken, inte på till exempel filmrullarna om det skulle röra sig om en film. Ett exempel är när ett filmteam ville filmatisera en av jan guillous böcker men ville ändra lite i handlingen eller något sådant men det blev ingen film för att ingen får ju ändra själva grund ideen. Den har jan upphovsrätt på!
5.Läs ovan!
6.MFLS främsta syfte är att få bort marknadsföring som är otillbördig och främja konsumenternas intressen av information. Den ser till så att all vilseledande reklam rensas bort. Lagen rör främst: 1. Otillbördig marknadsföring. 2. informationsskyldighet till konsumenter. 3. otjänliga varor och tjänster.